Nasvidenje, VeliČastni svet

(ne) znanstvena fantastika

Odprti literarni natečaj “Smo ali nismo pristali na Luni?”

Objavil nasvidenje, dne 28.05.2009

Vir: Dangober

Tema nagradne igre je pereče vprašanje, ki že desetletja zaposluje tako strokovnjake, kot tudi ljubitelje ZF in vsekakor širšo javnost – smo ali nismo pristali na Luni?

V poštev pridejo tako literarni prispevki kot članki. Pri slednjih želimo, da avtorji dosledno navajate vire, ki vam bodo služili kot podlaga za pisanje. Posebej opozarjamo, da navezovanje na objavljene odlomke iz knjige Dangober, Spopad pri Opozorilniku, ni pogoj za sodelovanje v nagradni igri. Uvod v sago Dangober prinaša vizijo avtorice, s katero se lahko strinjate ali pa tudi ne.

Obseg prispevkov je praviloma omejen na 2 avtorski poli. 

Prispelih tekstov ne bomo lektorirali niti posegali vanje. Ocenjevala jih bo žirija v sestavi Bojan Ekselenski, Andrej Ivanuša in avtorica sage Dangober.

In nagrade? Razdelili bomo tri (3) komplete knjig Dangober, Spopad pri Opozorilniku. Poleg tega bodo najboljši teksti, tudi tisti, ki ne bodo nagrajeni, objavljeni v posebni številki fanzina Jašubeg en Jered. 

Prispevke zbiramo do vključno 05. 06. 2009 na e-naslovu info@dangober.info. Upoštevali bomo prispevke, ki bodo poleg teksta vsebovali podatke o avtorju (ime in priimek, naslov bivališča) ter ki bodo v formatu .odt (OpenOffice.org Writer) ali .doc (Word). 

Pojasnila k nagradni igri

Psevdonim

V nagradni igri Smo ali nismo pristali na Luni? lahko uporabite psevdonim vendar le za objavo Vašega izdelka. 

Jezik

Ker v igri Smo ali nismo pristali na Luni? želijo sodelovati tudi ustvarjalci iz tujine, slovenščina ni pogoj za oddajo prispevkov. Prosimo pa vseeno, da nam tekste ali stripe pošljete v latinici.

Formati prispevkov

Za tekste sprejemamo format *.odt in *.doc. 

Za slikovni material sprejemamo formate *.gif. *.jpg, *.png ipd.

 

Smo ali nismo pristali na Luni bo opozarjal na problem dnevnega varstva invalidov

Nagradni igri Smo ali nismo pristali na Luni? se z današnjim dnem pridružuje tudi združenje Šent in Zavod Šentprima, o delovanju katerih smo že pisali na naših straneh. Ker želimo skupaj z njimi opozoriti tako na probleme, ki so vezani na duševno zdravje, kot na izjemno pereč problem dnevnega varstva invalidov, smo se odločili, da k nagradni igri povabimo tudi njihove varovance. Ti bodo enakopravno z vsemi drugimi, ki se nam bodo – ali so se nam že – pridružili in sodelovali s svojimi izdelki v nagradni igri. Kajti večina vseh, ki so najavili svojo udeležbo, se strinja, da je skrajni čas, da ne samo z besedami, temveč tudi z dejanji pokažemo, da je invalide možno vključiti v vsakdanje življenje, da zmorejo več in bolje, kot jim splošno družbeno mnenje pripisuje.

Združenje Šent in zavod Šentprima se vsak dan posebej borita za svoje varovance, za to, da jim najdejo delovno mesto, da jih vključijo v družbo, da postanejo njihovi varovanci samostojni ljudje, ki vsaj delno niso več odvisni od neke družbene pomoči. Vsak invalid, ki ga zavod Šentprima „vrne” na delovno mesto, je uspeh! Uspeh ne samo zavoda Šentprima, gre za uspeh nad predsodki in stigmatizacijo, za uspeh volje, poguma in humanosti! 

Zato bo ta nagradna igra postala tudi možnost za njihove varovance in za predstavitev njihovega ustvarjalnega dela. Ker si nove možnosti in priložnosti zaslužijo! 

Malo znan je podatek, da varovanci v dnevnih programih za invalide izdelujejo različne izdelke (v programih socialne vključenosti) in da bi bilo potrebno za rentabilnost tovrstnih programov zagotoviti mesečno vsoto – 69 € na enega varovanca! Ja, prav ste prebrali, resnično gre za “fantastično” visoko vsoto, zavoljo katere so ti programi delujoči ali pa okrnjeni! 

Zatorej smo se odločili, da bomo ob zaključku nagradne igre seznanili javnost z izdelki in darilnimi programi varovancev društva Šent in zavoda Šentprima. Menimo, da je tovrstno darilo poklon obdarovancu, kajti ne samo da gre za lepe in koristne izdelke, gre tudi za to, da smo z nakupom takih izdelkov naredili nekaj dobrega in zraven še obdarovali tistega, ki ga imamo radi.

Naša odločitev je samo kapljica v morje, ampak vseeno je to ena kapljica. Naša kapljica, odločitev vseh sodelujočih, da namesto velikih besed vzamemo medse tiste, ki potrebujejo pomoč. In s svojim dejanjem pokažemo, da so meje samo v naših glavah in nikjer drugje.

Zato vabimo vse, ki bi se nam radi pridružili in skupaj z nami opozorili na probleme dnevnega varstva invalidov, da nam svoje prispevke pošljejo do 5. junija 2009 na elektronski naslov info@dangober.info Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . V poštev pridejo teksti, slike, ilustracije, karikature, stripi in kombinacija vsega navedenega.

Že sedaj pa Vas obveščamo, da bodo vsi prispeli izdelki objavljeni v fanzinu Jašubeg en Jered in da se je za pomoč pri promociji zaključka nagradne akcije odločila tudi skupnost Misteriji in paranormalno. Hja, pisana druščina smo ampak druščina, ki želi pomagati in spremeniti stvari na bolje!

Vse skupnosti, društva in druge organizacije seveda vabimo, da se nam pridružijo! Če seveda to želijo in če želijo skupaj z nami podati roko ljudem, ki resnično potrebujejo našo pomoč! Za vse dodatne informacije smo na voljo na navedenem e-naslovu ali preko Facebooka oz. Netloga

Še enkrat vljudno vabljeni vsi, ki menite, da je na svetu dovolj prostora za nas vse in da so meje samo v naših glavah! In seveda HVALA vsem, ki ste se nam že pridružili! 

p.s. Kdo vse se nam je še pridružil, pa boste lahko prebrali tukaj! 

 

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !