Nasvidenje, VeliČastni svet

(ne) znanstvena fantastika

19. KarPon

Objavil nasvidenje, dne 17.11.2008

 

KarPon sličnih problemov ni imel. Niti takšnih kot MaPen. KarPon ni imel nobenih problemov.

Ima pametno in razsipno ženo, zlata otroka in skromni ljubici. Njegova simbolična korespondenca z Matičarjem obsega »Kako lep dan je danes!«, »Le še dva skokca si v prednosti!« in »Hvala za prijazno povabilo.«.

Ima pa komaj omembe vreden lepotni okrušek na svojem vrhovnem značaju. Pravzaprav razvadico. Ker je izjemno občutljiv na vse zunanje dražljaje, se od svojega Samostojnega dne1 trudi, da jim je čim manj izpostavljen.

Preden bo zapustil s soncem obsijane sodne prostore, bo svojo šibkost potolažil. Čisto malo, le toliko, da ga ne bo jutri srbelo telo in da se bo odpravil v naročje domačega ognjišča dobre volje.

JaviS in MaPen sta odšla.

Odlično, je pomislil KarPon, ne bo se mi treba skrivati.

Skrivati se mu ne bi bilo treba, četudi bi onadva še gulila žamet odločiteljskih naslanjačev, a kaj, ko je imel o vsem nadmersko občutljivo mnenje. Privoščil si je minuto priprav v udobnem fotelju in nato sunkovito odprl omarico, v kateri so bile shranjene natančno preštete in označene doze rdečih krvničk. Od piša zraka, ki mu je zagomazel v ušesih, se je sunkovito stresel.

Prehitro.

Previdno je pokukal na police.

Bile so shranjene, je razočarano ugotovil, niti ena samcata doza ni čemela v odločiteljski omarici.

Otožno je zavzdihnil, a dovolj počasi, da ni bilo prehitro.

Že dolgo niso imeli v postopku sankcioniranja tako hudega prekrškarja, da bi mu pripadla pravica do poslovilnega kozarčka, na račun katerega bi KarPon lahko oplemenitil zaloge z vrhovnim izborom zadnje letine. Stare je zaradi pretečenega roka vestno knjižil v odpis in jih takoj poslal v reciklažo skozi svoje grlo. Povrhu vsega je pozabil, da je zadnjo, ki je malce smrdela po kislem, uporabil v veliki nuji celo brez aktivatorja. Bal se je, da bi zaradi nedoločljive starosti prišlo do kakšne reakcije, ki bi se lahko razlegala po celotni odločiteljski palači, vendar razen nadležnega smradu, ki se je širil iz njegove kože, posledic ni čutil.

Znašel se bo drugače.

Počasi je zakorakal nadstropje niže in zavil proti sobi generalnega čitalca. Vrata za vrati so umikala odlično tesnjena krila, da je le pomolil prst dovolj blizu in so zaznala njegov palec. Vsakič ga je generalna avtoserviserka veselo pozdravila:

»Lep dan ti želim, spoštovani KarPon!«

»Lep dan ti želim, spoštovani KarPon!«

»Lep dan…«

Lahko bi pokazali več kreativnosti pri osnovnih nastavitvah, je pomislil. Počasi. Le kaj naj naenkrat s toliko lepimi dnevi?

V skladu z občutki, ki so se ga lotevali, je vratom pokazal jezik2 . Pa še naslednjim. Tako. »Lep dan, spoštovani KarPon!«

Saj še bo, saj še bo, se je tolažil.

Prispel je v trikotno sobo. Bila je polna holovizorjev, na katerih je pisalo, kateremu področju veličastnega življenja pripada posamezni razdelek. Lebdeli so pod rahlim kotom nad prazno mizno ploščo v treh vrsticah po vseh treh stenah. Vsi dostopi in komande so bili torej prikazani v treh izvodih, za vsakega vrhovnega eden.

Na svojem je pustil odtis in generalni čitalec mu je po natančnejši analizi njegove genske slike dovolil nadaljevanje.

Na ekranu, kjer je pisalo »Izpisniki«, se je po dotiku pojavil komplet novih okenc. Tu si je izbral datum, čas in lokacijo, ki mu je najbolj odgovarjala. Prikazalo se nekaj sto portretov s kartotekami. Ni se dolgo mudil, izbral je okence nasmejanega gospoda, ki bo najprej na vrsti za veselico v slavnostni izpisni dvorani, ki je KarPonovi poti do doma najprijaznejša.

Iztrošen dobrovoljček ne bo pogrešal nekaj veseljaških kapljic, je bil prepričan.

Skupna količina izpisnih substanc je določena s Pravilnikom, v kolikih in kakšnih valovih se dozira, pa je stvar pismene vloge izpisnika. Če ni vloge, ni ovir, da iz ekstazomata ne priteče čisti užitek na dušek. Izjemoma lahko način doziranja po lastni presoji spremeni tudi sodelavec, inšpektor ali vrhovni. Izjeme pa morajo biti, da pravila sploh veljajo.

Smejoči bivalec vloge ni oddal. KarPon je odslikal njegovo kodo v svoj črkovnik in v Izpisnikovi kartoteki s prstom označil doziranje v dveh neenakih sunkih, v prid prvemu.

Dodeljeni del tretmaja bo za prešernega izpisnika dovolj, da bo njegovo telo odfrčalo v reciklažo skupaj z zadovoljnim nasmeškom, ostanek pa v nebesa. Toliko se je KarPon že spoznal na obraze.

Morda bo stimulanse celo odklonil?

»Lep dan še naprej, spoštovani KarPon,« je čivkalo za njim.

Vsekakor, vsekakor je zadovoljno kimal, čeprav je bil vedno bolj švohoten. Vse kaže, da bo temu dnevu le šlo na bolje. Razpoloženje se mu je za sili popravilo in ni se ni ukvarjal z nadležno vizualizacijo, kako prežuliti ves ta čas do prve pomoči.

Zapustil je odločiteljsko palačo.

Vrhovni živijo blizu središča, njihove družinske celice pa so položene na gričih proti Mavričnemu zalivu. Nič stolpcev, le urejene vrstice z obilnimi vrtovi v eni etaži, namenjene tistim, za katere ima veličastnost natančno izdelane načrte.

Sonce je sijalo v priporočljivi količini in pod skoraj pravim kotom in KarPon je zažvižgal v soglasju z diskretnim zvočnikom, vgrajenim v oko vitkega makovega sramežljivca. Ti so skromno stisnili cvetove vsakič, ko je vrhovno stopalo zatreslo tla.

Drevored makovih sramežljivcev je najlepši drevored v smeri najveličastnejšega zaliva. Njihovi drobni rdeči cvetovi se zapirajo v čašice v valovih, kot da sledijo utripu korakov. Šele zaprti dovolijo pogled na prosojne črne liste, ki se v bogatih čipkah vesijo z veje na vejo.

Užival je v pogledu na lepo okolico, kar je sposobnost svetlejše strani njegove občutljivosti. Užival je življenje, družino, priležnici, predvsem pa šampanjec, da se je le pokazala priložnost. Če se je ta uspešno skrivala, jo je izbrskal sam, kar se je vedno pogosteje dogajalo.

Prispel je do slavnostne izpisne dvorane na koncu drevoreda.

Ta je, prav tako kot mavrični zaliv, rezervirana za enake med enakimi. No, za tiste, ki so enaki nekoliko bolj. Boči se pod žametom srebrnega mahovja, ki objema korenine zelenodebelnih češnjevk. Zaradi bujnosti je komaj opaziti, da se na vsakem drevesu istočasno odvijajo faze brstenja, popkov, cvetenja in osipa. Medtem, ko je del v popkih, del pa v češnjevih cvetovih, se pod njimi razteza ošabna preproga cvetnih lističev, katere srebrni mah enega za drugim dehidrira v svetleče prosojne kristalčke. Ti podrastje polepšajo bolj kot deklico nova frizura.

KarPon je s prstnim podpisom odklenil izpisno dvorano, ki je zadonela v milih zvokih poslovilne pesmi. Slavnostno, kolikor mu je utrujenost še dopustila, je odkorakal do trikotne sobe z ekstazomatom, kakor da bi šlo za njegovo lastno slovo.

Obšel je udoben rdeč počivalnik in se postavil pred velik holovizor, ki je veselo žmigal v pozdrav.

S svojo kodo je odprl komandno ploščo in v nastavitvah ugasnil vsa zvočna in slikovna obvestila, ki bi utegnila opozoriti postaranega slavljenca na nekatere možnosti, o katerih je namesto njega podrobno razmislil KarPon.

Opravljeno in pripravljeno.

Zapustil je poslovilno dvorano, ki je za njim skrbno ugasnila vse uporabnike in zaprla vrata.

Dobro razpoloženje ga je tako prevzelo, da je njegovo žvižganje preglasilo šelestenje glavobola, ki se je skozi ušesa tiho plazil v njegovo notranjost, pa tudi čvekanje dvoglavega drozga, ki se je napenjal v lep sončen dan.

Ta se je končno lahko začel tudi za KarPona. Njegova telesna nemoč je klonila pod težo pričakovanja prihajajoče doze, ki se mu je nezadržno nasmihala.

Še malo.

Še dva dni.

Dva dni in pol.

__________
  1. Do takrat se je z raznoraznimi potrebnimi kozmetičnimi popravki trudila njegova skrbna mati. []
  2. Pri potrditvi zadnjih sprememb veličastnega Pravilnika je Trojstvo enoglasno ugotovilo, da bi kamere v državnih inštitucijah preveč posegale v svobodo posameznika in so bile do nadaljnjega zbrisane iz obličja priporočil tudi za ceno zaščite uradnih prostorov. []
  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !