Nasvidenje, VeliČastni svet

(ne) znanstvena fantastika

18. JaviS

Objavil nasvidenje, dne 10.11.2008

JaviS takšnih problemov ni imel.

SeNa že ima novo frizuro, ki jo je pohvalila celo njegova žena in njen osebni asistent stoji pred izhodom v polni pripravljenosti. Njegova družinska vprašanja se urejajo sama, enako velja za njegovo častno delo, kjer sije z najvišjimi moralnimi kvalitetami, kakor so iznajdljivost, ambicioznost in spoštovanje. Predvsem samega sebe.

Imel pa je druge.

Kako je z vašimi prekrškarji, so z Matice kar naprej in še kdaj vmes holoramirali eno in isto vprašanje.

Pred sabo ima eno samo željo: prilesti na položaj, ko bo on drugim zastavljal neprijetna vprašanja. To pa bo lahko počel, ko bo zamenjal Matičarja.

JaviS je iz pravega testa.

Prikupno ponižen, a ne slinast.

Vdan, a ne slep.

Poslušen, a ne upogljiv.

Potrpežljiv, a z ravno pravšnjimi premori.

Je srečen lastnik prečudovitega para nog.

Matičar mu na tisoč in en način namiguje, kako zelo računa nanj, kaj od svojega naslednika pričakuje in predvsem to,da še nekaj časa ne misli izpustiti matičnih vajeti iz svojih močnih rok.

Ne sme se mu zameriti. Lahko si celo omisli novega vajenca, ki bi JaviSove svetle upe v hipu pokopal v globine črnih rudnikov Marsove kolonije.

Vdano je čakal, da ga obsije kakšna lucidna ideja, pa so ga obhajali le približki. S translucidno1  zobno pasto ali z veličastno lustracijo2 si ne more kaj prida pomagati, čeprav je bila slednja nekoč celo zmagovalna.

Kaj naj naredi? Dandanes je prekrškarja presneto težko stakniti. Ljudje so se navadili na Pravila in jih upoštevajo. Kje naj ga najde, če ga tudi generalni čitalec z občasnim vklapljanjem funkcionalne magnetne resonance ((Z funkcionalno magnetno resonanco se lahko bere misli, je že davno ugotovila NASA, na Berkeleyu pa so na tej osnovi razvili možganski skener, ki v 80 % razloči, katera izmed določenih 1000 slik se nam smuka po glavi.))  ne zmore zaznati? Briga ga za dogovorjeno kvoto in sredstva, ki stojijo v bančnem medprostoru Matice, ker jih ne morejo nakazati na konkretni račun z namenom zatiranja prekrškov in plačevanja počitnic! Seveda ne bo tega rekel na glas, toliko ga le briga! V VeliČastnem svetu Pravilnik deluje, je on kriv? Matičar pa ga masira in pritiska na vseh erogenih točkah, ker pričakuje nemogoče in pa seveda delež provizije po matični Konvenciji, če in ko bodo nagrabili potrebno število dopustnikov za naslednjo turo.

Moral mu bo ustreči, če hoče ostati pod njegovo varno perutničko. Sploh pa ker čuti, da je začela veneti.

Včasih mu gre matičar na živce. Natanko tam kdaj pa kdaj najde tudi svoje ambicije.

Mu je treba lesti na višji položaj? Edina mogoča razlaga je, da njegova gibalna fizionomija lažje premaguje hrib od ravnine.

Hipotetično bi se dalo kvoto nabrati z rahlim popravkom generalnega čitalca. Vsi trije vrhovni imajo dostop do njega. Vendar JaviS ni pristaš približnih rešitev.

Če so stvari narobe, jih je treba spremeniti, če so prav, naj gredo svojo pot. Da bi organiziral počitnice za tiste, ki si jih ne zaslužijo, se mu je močno upiralo, pa naj si Matičar še tako želi svojo travno zaplato na QuLandiji ali kjerkoli drugje.

Ne bo kar tako obšel svojih visokih načel! To je podlo in nevredno veličastnega mesta, ki ga zaseda.

Ne, on že ne.

Pešačil je proti domu, saj hoja pomirja glavo in prekrvavi duha. Ni opazil klanjajočih se vrb užaljenk, ki so se mu prijazno nasmihale v pozdrav, niti čudovite mavrice, ki se je bočila nad njim.

Če bi jo, bi vedel, da je natanko poldne. Ob tem času se vlaži zrak. Načrt VeliČastnega sveta vključuje tudi ponudbo čistega umetniškega užitka, kar polnobarvni3  mavrični obok vsekakor je.

Če bi vedel, da je natanko poldne, ga klic iz povratnika na hrastovem kimavcu ne bi presenetil. Če ga klic ne bi presenetil, bi bil Matičar tudi minuto kasneje še vedno dobre volje, ki se ga je začuda držala vse od tolstega zajtrka.

A klic je JaviSa močno presenetil. Slišal je Matičarja, ki je revsnil iz bližnjega kimavca: »Kličem 1001, kličem 1001!«

VeliČastni svet je z ostalimi šestindvajsetimi članicami združen v Matico, torej je v njej združeno 27 članic, kar se po veličastnem trojiškem sistemu zapiše 1000. Matičar, glava srečne družine, ima torej kodo 1000. JaviS s svojo seže pod sam vrh, prav tako kakor njegov svet. Enka je še vedno prva in najpomembnejša.

JaviS ni imel časa za matematične enačbe, četudi so brez neznank. (Za slednje bi si ga tudi vzel, če bi bilo res nujno).

»1001, 1001!« Preden je uspelo JaviSu položiti prst na povratnik in pri zadnjih vratih zlesti v prebavni trakt svojega nadrejenega, ga je prehitel drug glas.

»Cenjeni klicalec, trenutno je klicanec polno zaseden. prijazno vas prosi, da poskusite kasneje,« je žebral zvonki glasek JaviSove avtoserviserke.

Napaka, kakšna napaka! Ni je stvari na svetu, ki Matičarju tako hitro ubije dobro razpoloženje, kakor je ta, da je zanj, ki ponosno nosi kodo 1000, kdorkoli in kadarkoli zaseden.

»Takoj se oglasi!« je zarenčal hrastov kimavec, presenečen nad lastnimi glasovnimi sposobnostmi.

Zakaj, trap, je ni izklopil? Dobro je vedel, da bo Matičar klical!

Napolnil si je pljuča z nujno zalogo, položil prst na sprejemno ploščico in pohlevno javil: »Spoštovani Matičar, se opravič- …«

»Daj mir s temi mašili! Vsebina me zanima. Torej – kaj?« Postavil je JaviSa pred zid in začel, ne da bi mu zavezal oči, rafalno tolči po njem. »Si uredil, kar je treba?«

JaviS ni mogel verjeti, da se lahko kdo tako žene za zaplato trave! »Imeli smo ponovni pregled kartotek in vseh realizacij prekrškarjev, posebno ponavljalcev in ugotovili…«

»Ne brbljaj! Koliko?«

»Tri,« je planilo iz JaviSa. Z eno neresnično izjavo je v elegantnem loku preskočil svoja visoka moralna načela.

»V redu. Ladja je polna. Ostalo se pomeniva na BakHaniji.«

Klik, je še stoknil hrastov kimavec in obmolknil.

JaviS ni vedel, zakaj je izbruhnil pravljično trojko, saj zanjo ni imel prave podlage.

Iztisnil je kisikovo rezervo iz pljuč, saj pod takšnim pritiskom ni bilo mogoče misliti.

Zdaj, ko je končno lahko, pa raje sploh ne bi. Kje naj v petih dneh najde tri dopustnike, prej pa jih trije odločitelji skupaj niso utegnili nabrati v pol leta?

Hodil je enako hitro, kakor hitro se je z obema rokama zaskrbljeno grabil po glavi. V največji grozi je opazil, da so mu poleg gostih las (gotovo zaradi stresa!) začeli izpadati tudi čopi rdečih dlak s pravilno okosmatenih nog. Samo on se je lahko pohvalil s tako vzorno oblikovano poraščenostjo stopal vse do gležnja, kakor da bi nosil nežne kašmirjeve nogavičke!

Od zdaj se pač ne bo mogel več.

Ne preostane mu drugega, kakor da se zapodi v topel objem domačega ognjišča k otrokom in sobivalki. Morda ima ona kakšno pametno idejo. Običajno prekipeva od njih, pa tudi od manj pametnih. Je lojalna žena, ki lahkotno sprejema njegove muhe, ker ljubi njegov značaj, njegove potomce, stanje na njegovem računu, najbolj pa njegova nenadkriljiva poraščena stopala.

Morala se bo zelo potruditi, če noče biti poročena s plešastonogim stvorom.

__________
  1. V starem svetu se je v sedemdesetih v neki socialistični sredini na trgu pojavila translucidna zobna pasta, ki jo je v pomanjkanju izbire hitelo kupovat staro in mlado. Le nekaj izjem se je poglobilo v prevod translucidnosti, ki preprosto pomeni- prosojno. Pri dolgočasnih belih kolodontih je bil to presežek brez primere. []
  2. Na istem prostoru, a nekaj desetletij kasneje je postala aktualna lustracija, ki pa ni nikoli zagledala prave luči. Navdušenje nad pojmi na »lu« je do danes močno popustilo. []
  3. Idealna rešitev glede na odkritje, da ljudje vidimo barve različno. Kar si morda nekdo predstavlja pod rdeče, drugi vidi črno, čeprav oba različni barvi poimenujeta z isto besedo. Povestice o vidnem spektru sicer držijo, ne drži pa teorija, da vsi vidimo isti del lestvice. Pričakovati eksperimentalni dokaz za vsako človeško bitje posebej je preveč tudi za najbolj goreče privržence empirizma. Najbolj zanimivi odkloni so v predelu sivine. Večina loči svetle in temne tone, nekateri pa vidijo čudovite intenzivne barve. []
  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !