Nasvidenje, VeliČastni svet

(ne) znanstvena fantastika

8. Nekaj malega o jezikovju

Objavil nasvidenje, dne 1.09.2008

Zapisovanje velikih in malih črk (poševne so rezervirane za priporočila, pravila in poudarke) ne nudi večje individualnosti le z zapisom, temveč tudi z vokalom, saj se različno zapisana imena izgovarjajo z različnimi poudarki. To poveča izbiro, saj se vsak dan vpiše dvajset tisoč novih ljudi, razpoložljivih imen izpisnikov pa je le deset tisoč osemsto osemdeset in ne bi omogočala dovolj posameznosti. Priporočilo1  za vsakega bivalca pa je, da je drugačen od slehernega slehernika v celotni Trimski cesti.

Priimkov že dolgo ni več. Dednost je zapisana v 52- mestni kodi, ki označuje 52 od 54 znanih dimenzij2 , začetna črka imena pa določa rod. To je dovolj za pregleden shematski razvid prebivalstva.

Splošno razpoložljiva imena se pripravijo na podlagi izpisnih prijav. Ko bivalca starost utrudi, oziroma ko opeša kateri izmed štirih najpomembnejših organov, se prijavi na izpis. Ima 222 dni časa, da uredi formalne zadeve in pripravi bližnje, si uredi obleko ter frizuro in generalno obnovi svojo bivalno celico, če je živel sam. Če izrazi željo, da se njegove izvorne celice ne uničijo, se shranijo za par, ki ne bo zadovoljen s svojimi.

Izpisni dan je največja zabava v življenju vsakega bivalca VeliČastnega sveta. Lahko jo preživi sam ali v prijetni družbi. Najbolj priljubljena omamna pijača, ki se pije ob tako slovesnih priložnostih, je rdeči šampanjec, ki enako prija vsem slojem in letom.

Dovoli se namreč tudi uživanje priporočenih količin alkohola, kofeina, in THC-ja, ki pa niso posebej priljubljeni. Te ugodnosti niso posledica dobrohotnosti sistema, ampak gre za povsem praktične razloge. Škodljive substance ne morejo bistveno vplivati na dolžino in kvaliteto življenja, lahko pa pospešijo in poenostavijo postopke recikliranja izpisnikovih ostankov.

Na Izpisni dan je dovoljena tudi vsakršna glasba, še celo goveji tanc in impro jazz, oba v neomejenih decibelih.

Po žurki izpisnik izreče poslovilno eksklamacijo3 , ki se zapiše v genea – gerontološko skrinjo in zatem ga prisesajo na krvni ekshavstor, ki istočasno z odsrkavanjem kri razdeli na odpadni material in osveženo plazmo za hranjenje zarodkov ter nekaj manj pomembnih stranskih produktov. Tako izpisnik konča svoje bogato življenje, kar je pospremljeno z ognjemetom, glasbo in nazdravljanjem, kot se za spodobno zabavo spodobi.

Eksitus, predpredzadnji med eksi, je torej najvišji plato krivulje človeškega delovanja po bioničnem Pr nadaksiomu4

Za konec pa dve tortici na češnjo – ekskremiranje v najbolj bionični pepel v tem delu Trimske megle in pa seveda razkodiranje z eksmatrikulacijo. Zatem je izpisnikovo ime zopet na voljo naslednji generaciji.

Tudi Vpisnega dne se veselijo vsi, predvsem povabljenci. Vpisnik lahko opazuje, klepeta in se čudi, kaj vse se mu dogaja ob prihodu na VeliČastni svet, zaradi utrditve skeleta pa ne more koracljati okoli, se nalivati s šampanjcem, obleči, kar se mu zazdi in ne poslušati katerekoli glasbe. Določene barvne in zvočne frekvence lahko močno zavrejo normalen kostni in možganski razvoj otročiča. Slavljencu Vpisni dan vseeno ostane dolgo v lepem spominu, zato praznujemo tudi obletnice tega pomembnega življenjskega dogodka. V blažji obliki, pa vseeno dovolj imenitno, da z veseljem čakamo naslednjo.

V VeliČastnem svetu je še en priporočen praznik, kaj več bi bilo že nesmiselno glede na to, da ni potrebe po dela prostih dni, ki so tako ali tako vsi.

To je Dan radosti, imenovan tudi Dan hvaležnosti ali VeliČastni dan, čeprav se slednja oblika zaradi vsakodnevne konkurence redkeje uporablja. Je praznik vsesplošnega rajanja in vse tisto, kar najraje počnemo, je priporočeno v dvojni količini. Otroci imajo dvojno število šolskih ur, sprostitelji na sprostitvenih delavnicah prav tako, plesovanje je enkrat daljše, prav tako zmenki, omizja, družinska srečanja, odpiralni čas samopostrežb in počitek. Da se vse skupaj lahko izide, traja praznovanje dva dni.

Jezikovna eksaktnost je šele v VeliČastnem svetu prišla do polne veljave. Beseda prijateljica, na primer, pomeni natanko to – prijateljica. Nima potuhnjenih podtonov s pomenom ljubice, priležnice ali konkurentke. Samopostrežna pa je samopostrežna in pred izhodom na bivalce ne prežijo požrešne blagajne. V njej bi tudi zaman iskali kontrolne kamere in slabovoljne prodajalke z začetnimi simptomi menzesa.

Prav zaradi natančnosti na vseh področjih je VeliČastni svet tako uspešen, jezikovje pa je vsekakor eno izmed najpomembnejših, česar se je DenTer globoko zavedal.

Vrnil se je na domače bojno polje in svojemu puščobnemu kubiju prepustil, da si sam poišče mesto čakanja.

Kubi ni bil sprogramiran za tako zahtevno nalogo. Žalostno je obstal sredi čudovite pokrajine v posmeh estetom in arhitektologom, ki so se tako trudili z urejanjem. K sreči so bili oboji precej daleč v svojih pisarnah visoko pod nebom, iz katerih se ni videlo majhnih motečih elementov.

DenTru se je mudilo, da si podrobno ogleda drugo mrtvo najdbo. Skušal je odgnati dramatične stranske učinke in vest, ki mu je kljukala na vrata in se je zopet spravila nanj, ko je bil v podrejenem položaju. Ni se čutil krivega za nastalo žlobudro, ampak za površnost s katero je hotel vse skupaj čimprej pomesti s svojega radija.

Smrt si zasluži svoje spoštovanje prav tako, kakor življenje, DenTer pa je slutil, da bi izkazovanje le tega prineslo le nevšečnosti, ki se jih komaj sproti otepa.

Dekle okoli petdesetih ni imelo vidne rane, zato je sklepal, da je tudi njen čip nepoškodovan. To mu je bilo v veliko olajšanje, saj bo to precej pospešilo postopek.

Če ne bi bil z mislimi korak naprej, ampak bi temeljito obrnil notranje žepe sončnih tančic, bi se mu morda življenje drugače zasukalo.

To je ugotovil kasneje in bilo že davno prepozno.

__________
 1. V besedah »priporočilo, priporočati, priporočati se« je združen tudi pomen izkoreninjenih besed »dolžnost« in »pravica«. Za VeliČasten svet nista primerni. []
 2. Najvišji, 53. in 54. dimenzija sta rezervirani za popolnoma druge namene. []
 3. »Ljubim ta svet!«, »Naj živi veliko Trojstvo!«, »Tako bodi!«, ipd. []
 4. Pr je bionomični nadaksiom Panta rei in ga ne gre mešati s komercialnimi logaritmi Public Relations. []
 • Share/Bookmark

2 odgovorov v “8. Nekaj malega o jezikovju”

 1. porednica pravi:

  Ojla,
  kosmato stopalo sprašuje v kateri reviji se najde “blondinko”.

 2. nasvidenje nasvidenje pravi:

  Porednica,
  v najbolj blond reviji!
  Vidim, da se še kar matraš s prebiranjem tukajšnjih nožnih dlak :mrgreen:

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !